Bilde
Oversiktsbilde av NEON-festivalen

Karpe - Neon - 10.06 2022

Om da vi nesten var på NEON-festivalen, men måtte gripe en annen mulighet. Det ble likevel utslag på en eller annen skala.

21:30

Ganske så nøyaktig starter det. 21:30, både publikumsbrølet og en dunkende bass. Vi snakker om Karpe, og vi snakker om NEON, en nykommer i Trondheims festivaljungel. Vi sitter på gratishaugen, eller Ladehammeren som den er mest kjent som, og ser ned på festivalen som utspiller seg gode 500 meter i sørlig retning på tomta til E. C. Dahls.

De er heldige med været, det skal sies. Festivalområdet bader i kveldssola, et godstog ruller sakte forbi og bidrar med litt hornmusikk. Men her på Ladehammeren har vi dessverre havnet i skyggen. Det er virkelig en skyggenes dal multimediekonsernet The Wilhelmsens har havnet i denne kvelden. Vi har søkt om akkreditering, men avslaget kom kort og kontant. Din søknad om akkreditering til Neonfestivalen 2022 er ikke godkjent og har blitt avslått. Smør på flesk altså. Men vi er klare! Som Karpe griper vi mulighetene, vi tar gjerne imot smør og flesk. Vi er jo tross alt en del av The Wilhelmsens. Vi lever i ånden til brødrene som under oppveksten fikk polvott til middag og rocket i Cherocks. Vi er i hvert fall klare for sommerens første festival. Juhu!

21:45 

Er det full fyr i teltet, eller er det ulmebrann i en bålpanne på backstagen? Røykskyen legger seg og allsangen når oss noe forsinket grunnet avstanden. Aj aja jaj et eller annet synger et samstemt publikum. Ia ia ia svarer Auto-Tune, kanskje er det Magdi, men det kan også være Chirag. Eller kanskje noen andre i crewet. Kanskje hen på bass? Bassen er i hvert fall til stede.

22:01

Enda mer publikumsfrieri fra scenen. Er ikke helt sikker på hva som blir sagt, men mottakelsen er god. Stemningen var god allerede i ettermiddag den, da jeg gikk forbi. Rundt festivalområdet telte jeg fort noen tusen el-sparkesykler, og enda noen flere tusen i pant slengt rundt omkring. Mye rusbrus og cider, og den yngre garde var pyntet og klar for fest. Dette må jo kunne sies å være en studentfestival, så litt medbragt må en regne med. Jommen sitter vi jo her i kongelosjen og nyter medbragt selv vi.

Vi bivåner NEON-festivalen i trygg avstand.

22:09

En brannbil under utrykning passerer festivalen i østgående retning opp Jarleveien. Blålysene er på, og sirenen kan ha druknet i allsangen. Er det trøbbel med bålpannen som det ryker fra på backstagen? Mye røyk nå i hvert fall.

22:14

Veldig interessant parti som kan tolkes som en homage til Arne Nordheim og samtidsmusikken. Utrolig fasinerende hvordan ekkoene av bassen grøtes sammen, og i et crescendo krydres med måkegnål, en hissig Vespa og soundcheck fra Ladehammerfestivalen. Ja, for det må vi jo ikke glemme. Vi har jo enda en festival i nabolaget denne fredagskvelden, bare 150 meter bortover i nordlig retning. Og jeg ville ikke trodd på det om jeg ikke så det selv, men nå har også regnbuen bestemt seg for å visuelt ramme det hele inn.

22:18

Nå kommer det en sang som nesten er gjenkjennbar. For oss altså. Publikum driver fortsatt på med allsang, men vi er litt usikre på hvilken det er. Vi har hørt den før, garantert. Blir litt sånn irritert som jeg kan bli under Beat for Beat. Har det på tunga… Det er noe aj aja jaj og noe ia ia ia her også. Kan det være den vi hørte i sted? 

22:26

Er det slutt? Det ble litt stille der nede, og Ladehammerfestivalen krever ganske mye i det andre øret. Er det melange eller saus, smør eller flesk? Vi liker begge deler. Litt pønka bass i høyre ørekanal, med mye klang på vokal, samt et snev av Auto-Tune sigende opp i venstre. Skumringstimen er jo kjent for å bringe frem det vi ikke visste at vi likte. Det tar seg opp nå ja, i begge kanaler. Herlig.

22:38

Nå står jubelen i taket nede på store stå. Lurer litt på hvordan det er å stå der nede kjenner jeg. Selv liker jeg jo best festivaler som er i parker, der man kan slenge seg litt nedpå gresset. Men det hadde kanskje ikke vært noe alternativ uansett når Karpe spiller? Tipper de står der nede og danser nå. Tusenvis. Tett i tett. Og litt hopping, rett opp og ned. Vi forblir i sofaen.

22:47

Nå er det vakkert der nede. Kveldsbrisen treffer oss her oppe i høyden mens tårnet på E. C. Dahls danner delikate skygger i kveldssolen. Det er faktisk ingen andre plasser jeg heller ville vært nå enn akkurat her. Månen henger noe høyere enn oss, men jeg kan se at den koser seg den også, rett over fabrikkpipen. Og hvem kan vel motstå de rosa sukkerspinnskyene som dannes over NEON?

22:56

Nå er vi spente på om Karpe har disponert kreftene og tiden, kan de gjøre seg ferdig til klokka 23:00? Kanskje er vi inne i en outro her nå, med noe tam-tam eller tom-tom, og noe Auto-Tune? Og så tar det av. Tro, håp og kjærlighet, men størst av dem er allsangen. Aj aja jaj og noe ia ia ia. Kjenner igjen denne nå.

Full fyr i teltet på NEON-festivalen

23:02

Nå tar det ordentlig fyr i bålpannen på backstage. Det freser og spraker i alle slags neon-farger. Gjennom kikkerten kan det se ut som HMS-ansvarlig har kontroll. Hvis ikke så har vi hageslangen klar her og kan hjelpe til. Det ble nok litt for mye for festsjefen, men ikke for oss. Vi hever seidelen og triller fullt hus på en slags skala, mens publikum fornøyd tar en jenka vestover og ut av området. 

Det er godt å være i gang med festivalsesongen.

Kategorier

Terningkast
Terningkast 6