Bilde
EIVIND AARSET 4TET - Phantasmagoria or A Different Kind of Journey (JAZZLAND RECORDINGS)

Sonisk Vingespenn

Den fintfølende, kraftfulle og meget eksperimentelle gitaristen Eivind Aarset er ute med sitt siste verk i dag, et prosjekt det oser kraft og dynamisk atmosfære med stort vingespenn av. Og hva betyr det, spør du kanskje...

Det kan bety veldig mye

At det kan bety veldig mye forskjellig er det ingen tvil om. Det betyr i alle tilfeller at dette ikke er noe du slenger på i bakgrunnen, eller en lørdagskveld med inviterte gjester rundt festbordet. Det kan fort bety at dette er musikk som krever litt av deg som lytter, og kanskje at du helst vil sitte fordypet alene mens du lar lydlandskapene tre fram og ta deg med hvor enn det måtte være. Jeg kan for eksempel føle meg som en mektig ørn som svever høyt over et ukjent og spennende territorium. Et sted der inntrykkene er så dynamisk realistiske at du tidvis forsvinner ut av virkeligheta. Det kan så visst bety at du skal ut på en sonisk reise, enkelt og greit. For det skal du kjære musikkelsker. Reiseselskapet det heter Eivind Aarset. Et velrennomert selskap med lang erfaring og med mange store bragder bak seg. Og selvsagt - foran seg.

Aarset er på ingen måte alene

Aarset er på ingen måte alene om dette prosjektet. Han har med seg en rytmeseksjon som mangler sidestykke i musikalske farvann som dette. Wetle Holte og Erland Dahlen er med på trommer og perkusjon, og på bass har vi fabelaktige Audun Erlien. Komposisjonene er satt sammen kollektivt av hele kvartetten, noe som mest sannsynlig gjør at de fremstår så til de grader flerdimensjonale som de uten tvil gjør. Lydlandskapene som hele tiden dukker opp pulserer i sin detaljrikdom, og sørger for at vi som velger å være med på reisen har nok av inntrykk å ta inn over oss. Det skader heller ikke at den utvilsomt dynamiske atmosfæren krydres gjennom gjestebidrag fra fine folk som Jan Bang, John Derek Bishop og Arve Henriksen.

Bilde
Eivind Aarset i aksjon
Eivind Aarset i velkjent positur

Det er muligens like krevende

Det er muligens like krevende å uttale seg om denne musikkformen som det kan være å finne veien inn i den, men når du først er inne så skjer det som må skje, av seg selv på et vis. Det gjelder i alle fall når det kommer til musikken og dens form. For musikk er først og fremst en lytteropplevelse som de fleste av oss vet, og Eivind og hans mannskap sørger alltid for at opplevelsene er mange og flerfasetterte. Det er mange rom i disse omgivelsene. Topografien er stadig i forandring og den skaper nye følelser etter hvert som reisen tar oss videre. Det er dystert her. Direkte skummelt til tider. Det åpner seg vakre områder badet i lys. Det er vakkert, det er tomt og det er ensomt. Noen ganger euforisk og ekstatisk. Herr Aarset er en trollmann med lydeffekter, og han manipulerer fram de mest usannsynlige lydinntrykk du kan tenke deg, og hele tiden henger alt sammen. Du stopper ikke opp midtveis og lurer på om noe gikk galt eller at toget sporet av. Nei, reisen er velkomponert og alltid interessant å være med på. Verdt sin vekt i gull.

En vakker og utfordrende opplevelse

Vi får definitivt en vakker og utfordrende opplevelse servert her, med andre ord. Og for hver gang du tar denne reisen på ny, forandrer den seg litt. Litt for hver gjennomlytting. Jeg føler at det ligger mange forskjellige historier plassert i de mange landskapene vi tas med inn i, og bare fantasien kan sette begrensninger på hva som blir "fortalt", og på hva hver enkelt lytter får ut av eventyret. Med tanke på hva vår verden går igjennom for tiden, så kjenner jeg at dette prosjektet peker oss inn i fremtiden der det fortsatt er håp, og der hver sving og hvert kryss vi kommer til vil være avgjørende for hvor vi ender opp til slutt. Eller finner ut hva vi er laget av og hvem vi vil være som individer og ikke minst som den store flokken vi er… altså vi mennesker og alt som lever rundt oss.
Store ord til slutt her, for stor musikk har en tendens til å fremkalle sånt hos en liten sjel. Musikk med et sonisk vingespenn som tar oss videre i rom og tid.