Bilde

De Beste Norske Platene i 2016

Jeg har ikke under noen omstendigheter vært i nærheten før. Ikke i nabolaget engang. Jeg har aldri hørt så mye norsk musikk som i år. Ei heller har jeg visst om så mye bra norsk musikk som jeg ikke har rukket å lytte til av ymse grunner. Dette året har rett og slett vært en musikalsk oppvåkning, intet mindre. Dette året, 2016, som har tatt så mange eminente musikanter og låtskrivere fra oss. Folk man har hatt et spesielt musikalsk forhold til, har trukket sitt siste åndedrag, men disse vil jo fortsette å leve gjennom det de har etterlatt oss av strålende og noen ganger helt avgjørende musikk.
Det kan nesten være litt fristende å si at for hver internasjonale artist vi har mistet, har jeg oppdaget en ny norsk en. Men det skal jeg ikke gjøre, selv om matematikken kan stemme sånn nogenlunde. Det er jo ikke sånn det funker.

Jeg har på ingen måte tenkt å utbrodere denne lista på 40 norske artister jeg etterhvert, og etter mange titalls runder med nøye vurderinger, har kommet frem til… For det er jo allerede gjort gjennom dette begivenhetsrike året som snart ligger bak oss. Det eneste jeg vil si, er at årets album, i likhet med fjorårets, var helt suverent. I fjor var det Robert Chaney’s Cracked Picture Frames som utmerket seg (da laget jeg bare én liste, men dog), og i år er det Oliver Hohlbrugger (som topper den norske). Likhetene mellom disse to skivene, ligger litt i atmosfæren, men også den unike produksjonen og i de helt avsindig sterke låtene som presenteres. Og stemmene, selvfølgelig. Uten tvil stemmene. To helt forskjellige stemmer med et like sterkt og unikt uttrykk, og med en like ren og genuin følelse i hvert kommende eller passerte øyeblikk.

Andreplassen på lista mi er like klar som førsteplassen. Ikke at den truet førsteplassen, men den kapret andreplassen med like klar margin. Ellers har jeg jobbet meg ærlig og riktig gjennom året som har gått, og jeg har altså endt opp med en liste jeg kan stå inne for. Her skal det i sannhet og rettferdighet legges til at samtlige av skivene på denne lista, er jævlig godt likt her i huset. Sånn er det med den saken, og rekkefølgen er bare snakk om marginer i øyeblikket.
Jeg har dessuten også i år kjent på hvor jævla barnslig det er med sånne lister som dette, men kan likevel ikke fri meg fra å lage dem, så…

Uansett. Her er min private topp 40-liste, som ikke er privat på andre måter enn at den er gjort etter min subjektive sans. Den er etterfulgt av en helt uimotståelig spilleliste satt opp i Spotify. Siden jeg ikke fant Neperud på formatet, ga jeg plass til Tor Ærlig & Detektivene (et vaskeekte rockeband som bør slippe en langspiller snart). Og siden The Alders heller ikke er å finne der, klemte jeg inn en av mine favorittlåter av St. Paul (You who knows, know how and why i did it this way). 

1. Oliver Hohlbrugger – The Choirboy 
2. Hasse Farmen – Livet du redder kan være ditt eget
3. Bård & Børre Band – Bård & Børre Band
4. Morudes – Sinister Beat
5. Label – Oslo So Slow
6. Dingus – Dingus
7. Stein Torleif Bjella – Gode Liv
8. Carsten Cesh Holt – Mundania Street
9. Jack Stillwater – The Farmer Trilogy
10. The Dogs – Swamp Gospel Promises
11. Black Moon Circle – Sea of Clouds
12. Blood On Wheels – II/It’s All a Lie
13. Curvs – Hauntropics
14. Levi Henriksen & Babylon Badlands – Det beste bandet i himmelen
15. Olav Larsen & the Alabama Rodeo Stars – Gospel For Non-Believers
16. Johnny Red & the Prayerhouse People – Nothing More Than Clay
17. Tom Roger Aadland – Blondt i Blondt
18. Lars Martin Myhre – Hans Majestet
19. Hellbillies – Søvnlaus
20. Senjahopen – Himmel og Hav
21. Veislakt – Fumar Mata
22. World At Large – World At Large
23. Il Brutto – Pay Em To Leave
24. Erik Lukashaugen – Finnskogvegen
25. Pekka Volt – The Diary of Buck Sonnet
26. The Sideways – The Sideways
27. Terje Nicolaisen – 1974
28. Neperud – So Unhip It Hurts
29. Tommy Tokyo – Blant Fiender og Venner
30. Signe Marie Rustad – Hearing Colors Seeing Noises
31. The Wednesday Knights – My Problem Is You
32. Hotel Hotel – The Kneeling
33. Hilma Nikolaisen – Puzzler
34. Bo Outlaw & Løiten Twang Depot – Lonestar state of Mind
35. The Alders – The Alders
36. Gjenskinn – Jeg ba om regn, ikke tårer
37. Ricky Komori – The Hillside Stranger
38. Geir Sundstøl – Langen Ro
39. Bjarte Edland – Nye Funderinga
40. Paul Henriksen – Time to Grow Wings

Kategorier